fredag 25 juni 2010
Fake-fint
Om interiören är halvrutten och sunkig kan man alltid sminka över med lite överkast från IKEA, en miners lamp, lite plastväxter och rökelse för att driva ut doften av sextitalshusvagn. I vinter ska inredningen ut, slipas, lackas .....
Flygande Junker
Äntligen fick hon bada. Efter en kort flygtur med assistans av den goe Jonas på Öckerö båtlack som lade i henne trots att klockan var nästan sex dan före midsommar, ock den lika vänlige Lennart på Öckerö cement som lånar ut bryggplats. Dessutom dök en otroligt hjälpsam Bengt som jag köpte båten av och spenderade flera timmar med att fixa allt möjligt. Alla dessa goda människor !
Sen hände det som jag intuitivt anat, men valt att förtränga i all iver. Motorfästet sitter fel på den jäkla aktern som ligger högt och dessutom har positiv vinkel. Borde vara förbjudet att konstruera akterspeglar på det viset. Dessutom strular motorn . Jag har slitit 12 timmar om dan för att få S/Y Prana ut på havet, också faller det på ett löjligt motorfäste. Jag var helt rasande vid tolvtiden på natten när jag insåg att det var kört. och jag måste konstruera om fästet....
Det var som att får lördagsgodiset slitet ur handen som barn när man precis skulle ta den där första biten i påsen.
Nu, i midsommaraftonsmorgonens första milda soltimmar, får saker och ting lite rimligare proportioner och jag inser att jag kommer att fixa detta med lite tid och tålamod.
I grannhamnen låg Elida, jesusbåten, och såg sömnig ut. Elida är den där märkliga segelbåten som ibland kommer glidande med full orkester på däck, och sjunger Pärleporten som om det gällde att frälsa hela det marina livet därute. Jag gillar dom. Och hela Elidas elsystem är solcellsbaserat, fantastiskt. Jesus gillar solenergi. Jag gillar Elida.
tisdag 22 juni 2010
The holy Junker
Dags för lite kalenderbitar-info om Junkern. Det finns förvånansvärt lite fakta om denna båt även om junker22.dk har en del att berätta, och där finns framförallt ett imponerande register över en hel del av de 600 junkrar som enligt uppgift byggdes av Holstebro Plastverk på Jylland.
Junkern byggdes mellan 1973 och 1980 parallellt med storasystrarna Junker 24 och Junker 26. Båtarna är väldigt traditionellt byggda, kanske rent av konservativt, något underriggade och kraftigt långkölade med ungefär 50% av deplacementet i kölen, trots att de presenteras en bit in på sjuttiotalet.
Junkrarna är spridda över Europa, en del har långseglats och den mest berömde av dessa små havskryssare är nog Trojka.
Trojka seglades av John Holden Foley från Esbjerg på Jylland till Tahiti i Stilla Havet under åren 2000 till 2001. Den detaljerade berättelse som finns på Trojkas hemsida vittnar om en båt som är helt lämpad för hårda seglatser över oceaner. Inte minst i en rejäl storm på Biskaya visar sig Junkern som en styv och balanserad skuta. Naturligtvis hade John Holden Foley modifierat Trojka med kraftigare vant, stag, röstjärn m.m., men i grunden är denna seglare rejält byggd med tilltaget skrovlaminat etc, om än med en hel del brister i inredningskvaliteten.
FAKTA:
Längd överallt:6.5 m
Skrovlängd 6,6 m
Längd i vattenlinjen:5.5 m
Bredd:2 m
Djupgående:0.9 m
Deplacement:1.3 ton
Långköl:0.7 ton
Mast stående på rufftak
Lystal:0.89
Konstruktör:Arne Borghegn
torsdag 17 juni 2010
Äntligen !
Efter att ha varit båtlös, vilket för mig är ungefär lika illa som byxlös, i nio månader, köpte jag till slut S/Y Prana, en Junker 22 från sjuttiotalet. S/Y Prana ? Märkligt att jag åter lyckats hitta en skuta med ett obegripligt namn....vem döper en segelbåt till Prana ? Själv gillar jag starkt detta ord som betyder livsenergi på sanskrit. För livsenergi, det känner jag en kraftig doft av vid tanken på att jag äntligen kan ge mig ut i det stora blå igen. Några nya vantskruvar, lite tampar, fendrar och en rejäl rengöring senare så kommer jag åter att le mig fram över havsvidderna.
Imorron ska hon i spat. Konstigt namn eller inte. Vid lunchtid imorron hoppar hon i vid Öckerö hamnbassäng.
The sea is everything. It covers seven-tenths of the terrestrial globe.
Its breath is pure and healthy. It is an immense desert where man is never alone for he feels life, quivering around him on every side.
Its breath is pure and healthy. It is an immense desert where man is never alone for he feels life, quivering around him on every side.
There is supreme tranquility. There I recognise no masters. There I am free."
Jules Verne
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)