onsdag 28 juli 2010

Sailing south



Fyra dagar från Rörö till Onsalafjorden, fyra dagar av allt från totalt bleke till 12-13 sekundmeter...ungefär som det brukar.
Väldigt kul att äntligen prova S/Y Prana under skiftande förhållanden. Seglade utomskärs en del och fick uppleva hur fint hon klyver havssjö och att hon faktiskt kryssar ganska okej i rejäl motvind trots segel från sjuttiotalet.
Och naturen dukade upp de mer poetiska dimensionerna av segling...skymningar som exploderade av färger, regnbågar i närmast magiskt kvällsljus och flera gånger såg vi fata morgana, fenomenet då öar eller skepp liksom svävar ovanför horisonten i onaturlig storlek... och snart kommer mareldens tid i de tysta höstkvällarna på havet.



Komiskt blev det nästan när jag seglade om först en Bavaria 31:a och sedan en annan Bavaria, vet ej vilken modell. Måste berott på usla seglare eller tur med vindar... Ändå roligt att stryka förbi i en långkölad lite risig gammal 22-fotare med smutsiga hängbukiga segel :-)
Idealvinden för Junkern verkar vara halvvind 7-9 sekundmeter, då går hon som tåget och ligger stadigt på fem och en halv knop, men även på slör är hon kvick om än lite slingrig.

Komiskt blev det också när vi rundade Hållsundsudde och jag sa till A vid rorskulten att -"nu kanske det piper i lite mer..." och det vinden i ett slag går upp från kanske fem till tolv-tretton sekundmeter, det kommer plötsligt byar som får båten att mjukt lägga sig och jag får bråttom upp på däck och reva med det där hopplösa rullbomsrevet.... men några minuter senare kryssar vi vidare och båten varken stampar eller bråkar speciellt mycket med situationen även om det går lite långsamt mot den hårda vinden.





" De regelmæssige bølger var 3-4 meter højere end min mast og eg var i starten noget nervøs over hvis en bølge nu skulle skubbe Trojka på tværs mens jeg sov eller hvilede, men det skete aldrig...."
John Holden Foley, "Fra Esbjerg till Tahiti i en Junker 22 "

.